Louisianabesök

2 Okt

Lördagen tillbringades på Louisiana med trevligt sällskap och nästintill sommarväder. Den pågående utställningen är Paul Klee och Cobra, där temat är barns kreativa skaparkraft samt en arkitekturutställning – Living.

Paul Klee (1879-1940) hittade som 23-åring ett antal av sina gamla barnteckningar, och fann i dem ett äkta och oförfalskat uttryck. Dessa teckningar gav sedan inspiration till mycket av Klees konst. Framförallt under sina senare år strävade Klee efter att gå ifrån det formella och tekniska i sitt skapande. Han såg i detta en källa till ständig förnyelse och frigörande av kreativitet.

Denna önskan att slå sig fri från konstens och samhällets hindrande konventioner återfinner vi även hos Cobra (Copenhagen,Brussels, Amsterdam), en sammanslutning av konstnärer från Danmark, Belgien och Holland, som endast verkade under åren 1948-1951, men som ändå hann göra starkt avtryck inom konsten.

Utställningen är indelad i ett antal olika delar; barn, akrobatik/cirkus, djur, krig/aggression och masker. En stor behållning och ytterligare en dimension var alla underhållande titlar på konstverken i stil med Monsters in readiness, Tupp som går i sömne (se ovan), Clown med stora öron m.m.

Arkitekturutställningens största behållning för mig var också en slags barnslig upptäckarglädje, framförallt genom de små rum och klätterställningar där besökaren själv kan utforska och interagera. Utställningen tar upp allt från utopiska fantasiboenden till praktiska lösningar, och är en inblick i hur, var och med vem vi lever runt om i världen idag.

Det är även en upplevelse att bara strosa omkring i den omgivande skulpturparken. Små ljusblå hus med välvda dörrar kan sätta igång fantasier om exempelvis färgglatt utsmyckade sagorum med svävande tekoppar och figurer i lustiga hattar. Kanske att jag nästa gång kan vara redo att få se…

Detta bildspel kräver JavaScript.

http://www.louisiana.dk/dk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: