Tystnad, tagning!

13 Mar

Kuliss Entertainment har knappt hunnit bildas, men för ett par veckor sedan var vår första kortfilm Överraskning färdigfilmad, och efter endast någon veckas paus påbörjades filmningen av systerfilmen Öververklighet.

Efter en liten uppförsbacke med mindre snedsteg i starten accelererade inspelningen av Överraskning och har efter det körts på i full fart raka spåret fram. Med hjälp av en smått öververklig järnvilja både från skådespelare och filmteam föll pusselbitarna på plats, och målet att spela in två kortfilmer på två månader kommer att nås.

Anmärkningsvärt är att båda kortfilmerna är Kuliss Entertainments produktioner rakt igenom från idé till färdig film. Även originalmusik komponeras till filmerna av kompositörer inom Kuliss.

Både Överraskning och Öververklighet är baserade på manus av Kristian B. Kjellström med densamme som regissör. Filmerna går under projektnamnet Ensam bland folk, och behandlar problematik som rör ensamma och utstötta människor, vilka samhället misslyckats att ta hand om. Bakom kameran syns Patrik Ljungman, och i änden av ljudbommen hittar vi Anton Johnsson.

Överraskning

Överraskning utspelar sig en kylig vinterdag med fokus på den unga Lina, som spelas av Dior Högfeldt. I filmen följer vi genom ett dokumentärt öga Lina, som inväntar sin namnsdagsfest. Ingen runtom Lina tycks dock bry sig speciellt mycket om det faktum att det är hennes namnsdag.

Åskådaren får följa Lina från att hon, barnsligt full av förväntan, vaknar tills dess att hon är tillbaka i lägenheten efter en ganska tuff dag på stan. Det visar sig att Linas bild av verkligheten inte riktigt stämmer. Varför gör någon en dokumentärfilm om just henne? Frågan är också vad det är för överraskning som väntar till kvällen.

IMG_1287

Tystnad, tagning!

Jag besöker filmteamet en dag ute i snön mitt under inspelningen av en scen, där karaktären Lina, upprörd och sittandes på en parkbänk vid Nissan, ska fångas på film. Undertecknad får tillsammans med skådespelaren Felix Klasson agera folkdirigerare för att hindra nyfikna hundrastande halmstadsbor från att gå förbi just under själva inspelningen.

Det är en kall februaridag, och teamet känner av att det kanske inte ens räckte med långkalsongerna, de dubbla strumporna och den tjocka halsduken, som verkade alldeles tillräckligt hemma i värmen. Det är än värre för Lina/Dior, som senare på kvällen kommer att behöva krypa i snön efter ett hårt möte med Eva, som spelas av Lina Samuelsson.

Öververklighet

Även i den andra kortfilmen Öververklighet får vi stifta bekantskap med ensamma människor. Arvid möter sin senila mor Mona på ett äldreboende, och hon betraktar honom lika lyckligt som han olyckligt ser tillbaka på henne. Under en stunds klarhet berättar Mona om vanvård, men när Arvid konfronterar personalen nekar de. Senare möter Arvid upp en gammal vän, som numera är förmögen restaurangägare, och de äter den mat äldreboendet inte hade råd att servera Mona. När Arvid väl ska berätta för sin vän hur hans liv blivit får vi veta att en absurd värld kräver en absurd handling. Det är lätt att förstå vad som händer, svårt att förstå varför.

Efter inspelningen av filmerna påbörjas det lika digra arbetet med att redigera och klippa filmerna tills dess att de formats till sin slutliga version.

Konstform på frammarsch

Filmerna genomförs med hjälp av bidrag från Ung i Halland, Kulturnämnden och Region Halland. Premiärvisning beräknas ske i samband med invigningen av Kuliss Entertainments nya teaterlokal på Heagård. Invigningen äger rum 18 och 19 maj, och mer info om denna kommer inom en snar framtid. Filmerna kommer även att skickas till olika kortfilmsfestivaler både i Sverige och utomlands.

Film verkar vara en kulturform på ständig uppgång. Det tycks ha blivit en konstform, som framförallt många unga vill satsa på. En anledning till detta är troligtvis att själva filmprocessen på senare tid blivit så mycket enklare genom dagens digitala teknik och hyfsat enkla och billiga redigeringsprogram.

Efter att Överraskning och Öververklighet är klara finns planer på ytterligare filmer, men om dessa får ni läsa vid ett senare tillfälle.

Överraskning:

Lina – Dior Högfeldt

Dennis – Christopher Elmgren

Manus och regi – Kristian B. Kjellström

Foto – Patrik Ljungman

Ljud – Anton Johnsson

Musik – Anna Lovdal

Casting – Hatte Bärtilsson

 

Öververklighet:

Arvid – Hatte Bärtilsson

Robert – Mikael Classon

Mona – Gun Bergström

Manus och regi – Kristian B. Kjellström

Foto – Patrik Ljungman

Ljud – Anton Johnsson

Musik – Måns Wengström

Produktionsassistent – Hampus Anveden

 

http://kulissentertainment.se/portfolio/overraskning/

http://www.facebook.com/kulissentertainment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: